VVD en PvdA lijken het toch niet aan te durven om het kabinet te laten vallen over de kwestie rond de opvang van uitgeprocedeerde azielzoekers.

Het overleg van de top van de regeringspartijen VVD en PvdA over de opvang van illegalen gaat dinsdagochtend om 11.00 uur verder in het Torentje van premier Mark Rutte. Dat bleek maandag na nieuw overleg op het ministerie van Sociale Zaken, het departement van vicepremier Lodewijk Asscher.

Premier Mark Rutte zei dat er nog steeds vooruitgang wordt geboekt. ,,Maar er is nog wel werk te doen.” Volgens Rutte is de kwestie van de opvang van illegalen ,,een moeilijk en lastig probleem”.

PvdA-leider Diederik Samsom zei na afloop dat VVD en PvdA ,,een heel end” zijn gekomen maandag. ,,We maken nog steeds voortgang, maar we zijn ook nog niet klaar.” Samsom beaamde dat Rutte zondagmiddag bij hem op bezoek was geweest. ,,We hebben deze coalitie samen gebouwd en dat wil je ook voortzetten.” Hij erkende dat VVD en PvdA over de opvang van illegalen ,,heel verschillend denken”.

PvdA ziet vooruitgang, maar nog niet op één lijn met VVD

Asscher zei even later dat er goede vooruitgang is geboekt. ,,Het gaat stap voor stap, vandaag was een goede dag.” Een compromis tussen VVD en PvdA moet goed zijn voor het land en ,,stabiliteit brengen”. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat VVD en PvdA redeneren vanuit twee verschillende standpunten. Dan is het niet eenvoudig elkaar te vinden. ,,We zoeken daarnaar.”

VVD en PvdA praten al sinds afgelopen dinsdagavond over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers, die illegaal in Nederland verblijven. De twee partijen zijn het daarover tot nog toe faliekant oneens. De PvdA wil illegalen opvang bieden, de VVD is daartegen. De liberalen vrezen dat illegalen dan nooit meer vertrekken en dat opvang meer asielzoekers aantrekt.

De verwachting is dat de fracties van VVD en PvdA dinsdag intern spreken over de opvang. Het kabinet heeft nog maar een meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer en de top van de twee regeringspartijen wil er zeker van zijn dat een compromis niet strandt op een of twee tegenstemmen van dwarse Kamerleden. Ook zoekt de coalitie naar steun onder de burgemeesters van de grote steden, die uiteindelijk te maken krijgen met het compromis.

Bronnen rond het overleg houden er rekening mee dat het nog wel enige dagen kan duren voor er een definitief akkoord ligt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl